Leáldozott a könyvelőknek?

Az elmúlt héten jelent meg egy cikk a www.vg.hu oldalán egy lélegzet elállító hírrel, miszerint „Programmal helyettesítenék a könyvelőt”.

A Számviteli Innovációs Iroda Kft., mint startup vállalkozás az Új Széchenyi Terv keretében kapott nyolc millió forintos támogatásból „ingyenes” számviteli szakértői rendszert fejlesztett ki.

Az előbb említett cikk röviden, lényegre törően ismerteti a fejlesztő és a szakma álláspontját a ilyen és hasonló programokat illetően, érdemes elolvasni. Nem bonyolódnék bele a pró és kontra érvek felsorolásába, de ismerve a kontírozás bonyolultságát adott esetben, bizony komoly fenntartásaim vannak egy ilyen megoldással szemben. Ez pedig nem konzervativizmus vagy szakmai féltékenység, esetleg szűklátókörűség, inkább több évtizedes szakmai tapasztalat.

Mert mi is van ingyen jelen esetben? Az adatrögzítés, ami a könyvelés munkafolyamatának töredéke, ráadásul nem is a folyamat első lépcsője, feladata. Ezt minden esetben megelőzi a bizonylatok rendezése, rendszerezése, majd a kontírozása. Ezek a feladatok fogják meghatározni hogyan is kell rögzíteni, felvinni (könyvelni) egy programba, rendszerbe (főkönyvbe) a bizonylatokat.

Az esetek jelentős részében ez a két feladat az adatrögzítés, felvitel során valóban automatizálható, bár ez sokszor nem jellemző a magyar számviteli szabályokra. Ilyenkor van szükség a telefonos (könyvelő) vagy a közönség (fórumok) szakértő segítségére. Azonban itt kezdődnek a problémák, hiszen „huzalozott”, programozott választási-döntési algoritmusokkal támogatható a feladat, de mivel nem egy vállalkozásra, hanem azok tömegére „szabott” megoldásokat kell alkalmazni egy ilyen környezetben, nem lehet az egyes vállalkozások egyediségére szabni egy ilyen automatizált rendszert. Ilyenkor jelenthet megoldást a mögöttes support egy szakértő könyvelő segítségével, aki ezeket az egyedi paramétereket figyelembe tudja venni.

Gondoljunk csak bele, mi a helyzet ha a vállalkozás rendelkezik Számviteli politikával? Esetleg a magáncélú telefonköltséget egyedi módon számolja el.

Valójában ez nem okoz ebben a rendszerben sem problémát, mindössze az ingyenes szolgáltatás körét meghaladó extra szolgáltatást jelent, ami viszont fizetős szolgáltatás. Ugyanígy fizetni kell, ha késedelmesen, hiányosan rögzíti a bizonylatait a vállalkozás a rendszerben. Ez pedig elég borsós „büntetés” lehet.

De mit is jelent a hiányosan?

A vállalkozás könyvelője a bizonylatok rendezése közben, azok alapján képes felismerni az összefüggéseket és ennek következtében egyes bizonylatok hiányát. Gondoljunk csak bele, egyszerű példa, hogy a kibocsátott számlák sorszáma alapján feltűnik neki, hogy hiányzik valamely számla, akkor ezt bekérheti. Szélsőséges esetben egy automatizált rendszer ilyenkor nem kéri be a számlát, hanem rögtön „büntetést” számlázhat ki…

Nos, megfontolandó, hogy mit válasszon egy vállalkozó, ingyenes szolgáltatást a fentiekben olvasható feltételek közepette, vagy bízza ezt a feladatot a tevékenységéért felelősséget vállaló szolgáltatóra.

Egy vállalkozásnak, annak vezetőjének éppen elég teendője van és általában számviteli, adózási kérdésekben jellemzően az átlagos magyar vállalkozó felkészültsége nem közelíti meg egy könyvelő felkészültségét, így inkább az utóbbi ajánlható jó szívvel mindenkinek.

Azonban, ha valaki vagy valamely vállalkozás költséghatékony megoldást keres, akkor azért arra van valós alternatíva. Elérhető és használható a magyar viszonyokra alkalmazott ingyenes szoftver, mely hasonló automatizálásokat alkalmaz, „testre”, cégre szabható. Ezek általában nem csak könyvelő programok, hanem sokkal inkább nyílt forráskódú vállalatirányítási rendszerek. Ilyen megoldások az SQL-Ledger vagy a BlueERP. Ezen programok elérhetők Windows és Linux operációs rendszerekre is, sőt hazai fejlesztésük, karbantartásuk megoldott. Az egyik hazai fejlesztővel, rendszerintegrátorral együttműködve bevezetésükhöz, fejlesztésükhöz segítséget tudunk nyújtani ügyfeleink részére.

Szolgáltatásaink között megtalálható ezen rendszerek tervezése, telepítés és szükség szerinti fejlesztése. Amennyiben felkeltettük érdeklődését, keressen bennünket bizalommal.