Lehet olcsóbban? Szemléletváltás az informatikában

Hosszú évek óta megfigyelhetó a fogyasztói társadalom vásárlásra, fogyasztásra ösztönző megoldásai az informatikában is, hasonlóan más területekhez. Ez a folyamatosan körszerűsödő informatikai eszközök bevezetését meglovagló kereskedelmi hírdetésekben nyomonkövethető.

Ez a fogyasztói ösztönzés és a folyamatosan sugalt hardver és szoftver avulás a felhasználókat folyamatosan arra kényszeríti, hogy cseréljék le az eszközeiket és szoftvereiket 2-3 évente. Ez egy kis vállalkozás, de a nagyobbak számára is jelentős költséget jelent, egy otthoni felhasználóról nem is beszélve.

De vajon szükség van erre?

Látszólag igen, hiszen sokszor kerülünk olyan problémák elé, mikor kapunk egy dokumentumot és nem tudjuk megnyitni, mert a legújabb szoftverrel készítették. Ilyenkor fejvesztve rohan mindenki beszerezni ezt a legújabb szoftvert, nehogy problémái legyenek. Ez sokszor azzal jár, hogy az új szoftver nem fut a meglevő hardveren, így azt is cserélhetjük.

Mindezt azért, mert aki nekünk megküldte az általunk olvashatatlan szoftver, az nem volt tekintettel a címzetre és nem állította be a dokumentum formátumát a kompatibilitásnak megfelelően. Ez jellemzően a vállalkozások informatikusainak feladata lenne, melyet sokszor elfelejtenek beállítani és ezeket a programokat a gyártó általi alapbeállításokkal telepítenek. Természetesen a gyártó azért alkalmazza ezeket a beállításokat, hogy a vásárlásra ösztönözzön, bár mindig arra hivatkozik, hogy ez azért szükséges, hogy a felhasználó a program minden szolgáltatását kihasználhassa.

Tegye mindenki a kezét a szívére és úgy mondja, hogy egy régebbi szövegszerkesztőhöz képest mennyivel több szolgáltatását használja ki a mai szoftvereknek. Tapasztalataink szerint nem, vagy alig használunk újabb szolgáltatásokat ezekben a szoftverekben.

E mellé tessék megnézni a költségeket, mibe kerülnek pl. az irodai szoftver csomagok. A megoldás a webes szerkesztők esetében sem kellően biztonságos adatvédelem szempontjából, nem véletlenül használnak más megoldásokat az adataikra kényes nagy külföldi vállalkozások. Ráadásul a felhőben tárolt adatok védelméről az utóbbi időben sok problémáról látnak napvilágot információk.

Akkor megéri váltani?

Nem valószínű, de van más lehetőség is. Agyoncsépelt közhelyként hat, de léteznek ingyenesen használható szoftverek is, nem csak otthoni, hanem vállalkozói környezetben használható megoldások. Ezek ráadásul semmiben sem maradnak el a fizetős szoftverektől. Úgy hívják ezeket a programokat, hogy nyílt forráskódú szoftverek és gyakolatilag minden operációs rendszeren futtathatók, mint a különbőző Windows. Mac OS és linux verziók.

A különbség alapvetően a felhasználó szempontjából a kezelésben jelentkezik, mert szabadalmi okok miatt nem lehetséges ugyanolyan menürendszert használni ezekben a programokban, mint fizetős társaikban. Sőt, bizonyos dokumentum formátumok sem használhatók szabadon, de a szabványosításnak köszönhetően ma már minden irodai szoftver gyártó kénytelen a nyílt szabványú formátumok at használni a szoftvereiben.

Nem ismerem ezt a szoftvert...

Érdemes megismerkedni vele, hiszen egy irodai program csomag esetén akár többszáz ezer fotrintot is megtakaríthat egy vállalkozás. Ez kellő ösztönző erő lehet az alkalmazottak ösztönzésére, kiválasztására. Van egy mondás, ami szerint annyit ér az ember, ahány nyelven beszél.

Ez az informatikában a szoftverek alkalmazására, használatára vonatkozóan különösen igaz. Ráadásul egy új szoftver verzió megismerése legalább annyi tanulást igényel, mint egy másik hasonló betanulása.

A nyíltforráskódú szoftverek jelentősége természetesen messze túl mutat az irodai szoftvereken. Hiszen egy vállalkozás ma már több olyan informatikai szolgáltatás vesz igénybe akár saját megoldásként, akár vásárolt szolgáltatásként, melynek költségeit ilyen programokkal jelentősen csökkenthetné.

Sok vállalkozás üzemeltet több alkalmazott munkájának egyidejű kiszolgálására alkalmas szervert és hálózati alkalmazásokat. Ebben a körben is jelentős megtakarítások érhetők el, hiszen a nyílt forráskódú szoftverek igazi létjogosultsága itt jelentkezik Ugyanis ez az informatika egyik legnagyobb üzlete.

Gondolom sokan hallottak már arról, de valószínüleg sosem gondoltak arra, hogy maguk is kipróbálják azokat a szerver megoldásokat, szoftvereket, melyek az informatika vezető megoldásai hosszú évek óta. Megdöbbentő lehet sokak számára, hogy ezek mind ingyenes megoldások.

Sajnos sokan, még a vállalkozói környezetben is régi beidegződések alapján, általuk jól ismertnek tartott szoftverek használatát tartják fontosnak. Mondván, minden, az üzemelétetéssel kapcsolatos problémát meg tudnak oldani házon belül. Tapasztalataink szerint ez sok esetben tévedés.

Gondoljunk bele, hogy az az alkalmazott, akinek nem az az elsődleges feladata, hogy üzemeltesse az informatikai rendszert, mennyi időt tölt alkalmanként ezzekkel a feladatokkal, miközben más fontos, jövedelmet termelő tevékenységtől vonja el. Sok esetben még így is szükség van külsö szakember igénybe vételére, hiszen a szakmai tapasztalat, gyakorlat nincs meg egy rendszer teljes körű üzemeltetésére.

Akkor mit lehet tenni?

Véleményünk szerint először is meg kell keresni a hatékony költség kímélő megoldásokat és az így létrejött megtakarítások jellemzően elegendőek egy kisebb karbantartási igényű, szakszerűen kivitelezett és beállított informatikai rendszer hozáértő szekember általi üzemeltetésére.

Ehhez sok esetben nem is szükséges a szakember által a helyszínen megjelenni, mindössze a távfelügyelet és menedzselés feltételeit kell biztosítani. Ehhez titkosított virtuális magánhálózatot (VPN) lehet létesíteni, mellyel bitonságosan felügyelhető és ezáltal folymatosan karbantartható az informatikai rendszer távolról is, az esetek többségében. Természetesen ennek következtében a szolgáltatás költségei alacsonyabbak lehetnek, hiszen a helyszíni kiszállás költségei nem jelentkeznek.

DiaKont saját informatikai rendszerét ilyen módon üzemeltetjük, telephelyünkről folyamatosan felügyelhető az iroda és a telephely valamennyi informatikai eszköze és alkalmazása. Ez a szolgáltatás és a hozzákapcsolódó megoldások valamennyi ügyfelünknek rendelkezésére állnak.