Könyvelő keresek, de jó legyen...

Hosszan lehetne sorolni azokat a szempontokat, melyek alapján minősíteni lehetne a könyvelőket. Ezek sokszor általános elvárások, amit mindenkitől, aki számunkra valamiféle munkát végez, megkövetelünk. Amikor pedig szakmai elvárásokat próbálnak megfogalmazni a könyvelő felé, sokszor téves és túlzott elvárásokat határoznak meg, melyhez egy hétköznapi könyvelő nem is érthet, hiszen az elvárások által megkövetelt különleges szakmai képesítéssel nem rendelkezik.

Ilyen túlzónak tűnő elvárások sokszor a munkajogi jártasság, a környezetvédelmi termékdíj megállapítása vagy a jogi tanácsadás. Ezek értelemszerűen nem a könyvelő feladatai, jellemzően nem rendelkezik ezeken a szakterületeken képesítéssel, hiszem mérlegképes könyvelői képesítése ilyen jellegű tevékenységre nem is jogosítja fel.

Így aztán felmerül a kérdés, tényleg tudjuk milyen a jó könyvelő?

Nem tudjuk, legfeljebb következtetéseket tudunk tenni ügyfeleink elégedettségére vonatkozóan. Valószínűleg más sem tudja. Azok az elvárások, miszerint végezze el a munkáját, pontosan és időre, szerintem minden foglalkozás, szakma gyakorlójára vonatkozik. A munkája pedig egyszerű, a rendelkezésére bocsátott bizonylatokat könyvelje a hatályos jogszabályoknak megfelelően. Ennél nem több, nem kevesebb. Mielőtt bárki is felkapná a fejét, megerősítem: ez így van.

Na, de akkor ki készíti el a bevallásokat, teszi meg a bejelentéseket, képvisel a hatóságok előtt...

Sorolhatnám az elvárásokat a könyvelő irányába, de ezeket ismeri mindenki, hiszen ezeket fontos szempontként kezeli mindenki a könyvelő megválasztásakor. Valóban fontos dolgok, de nem a könyvelő feladatai. Ez persze nem azt jelenti, hogy ezeket nem tudja ellátni a könyvelő, hiszen képesítése alapján alkalmas rá. Azonban ezek a tevékenységek nem a könyvelés részét képezik, hanem kapcsolódnak hozzá.

Hogyan értsük ezt?

Úgy, hogy míg régebben a hasonló kapcsolódó feladatokat nem, vagy legfeljebb külön díjazás ellenében látta el a könyvelő, ma már a piaci verseny eredményeképpen kevesen zárkóznak el ezen feladatok ellátásától. Persze ma is megtalálhatók azok a könyvelők, akik a hasonló feladatok teljesítésért külön díjat számítanak fel, de ma már ez kevéssé jellemző.

Tisztáztuk mi a könyvelő feladata, melyek a kapcsolódó tevékenységek és melyek a képesítésével szembeni tévhitek, legalábbis érintőlegesen. Ha ezek után mindenki megtudja fogalmazni magában mit vár el a könyvelőtől, akkor érdemes volt ezt elolvasni.

Ugyanis ahány ember, ahány vállalkozás mindegyik mást vár el a könyvelőjétől. Ez pedig azt jelenti, hogy a fentiek alapján a könyvelő minden esetben a vállalkozás igényeinek megfelelően testre szabott szolgáltatás csomagot kell összeállítson, mivel az ügyfél ennek tartalmát vizsgálva dönt majd az igényeinek megfelelően.

Olyan részletekre nem is térnék ki, mint a bizalom vagy a felelősségvállalás kérdése. Ezek nagyon fontos dolgok, de míg az előbbi szubjektív, addig az utóbbi objektív dolog. Hiszen ha nincs bizalom, akkor hogyan bízhatnám rá a vállalkozásomat valakire, aki esetleg nem is vállal felelősséget a munkájáért.

A DiaKont részéről nyugodtan mondhatjuk, hogy ügyfeleink teljes körű szolgáltatást kapnak. Minden esetben szerződést kötünk ügyfeleinkkel és szakmai felelősségvállalásunk sem üres frázis, hiszen neves biztosító társaság vállal munkánkért felelősséget.

Szolgáltatásaink igen széles körűek, jelentős részük a könyvelés részeként is igénybe vehető, de akár attól függetlenül is. Kérjük tájékozódjon a Szolgáltatásaink leírásainál.